We lopen gezamenlijk het bos in en Anke stelt zich eerst kort voor als bushcrafter, mindfulnesstrainer en natuurcoach. Vervolgens doen we een rondje namen. Het is de bedoeling dat we een mandala gaan maken van materialen die we met zorg gaan verzamelen. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Er gaan foto’s rond van voorbeelden terwijl er meer verteld wordt over de mandala.
Het woord mandala stamt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’.
Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen. De Mandala is een oersymbool dat geen begin en geen einde kent. De mooie tekeningen en patronen vormen een belangrijk element bij het uitvoeren van tradities, meditaties en rituelen in onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Je ziet er letterlijk de veelzijdigheid van de natuur in terug. Ook de vergankelijkheid; bijvoorbeeld bij de Tibetaanse zandmandala’s die in één keer worden uitgeveegd. Mandala’s spiegelen, je kunt er veel informatie over je eigen proces uit halen.
Bij het verzamelen is het handig een aantal van dezelfde vormen te zoeken. Er wordt uitgelegd dat je begint vanuit het midden. De kern mag uit één of meerdere dingen bestaan, dan cirkels eromheen, je bent vrij om verschillende vormen te gebruiken, statisch of in beweging. Verzamelen met respect voor de omgeving en toestemming vragen aan de plant.
Na een meditatie gaan we in stilte verzamelen, later terug op het grasveld een fijne plek zoeken voor onszelf en aan de slag. Als je bezig bent, keer je echt naar binnen, in je eigen proces. De herkenning als je er later naar kijkt, is mooi. Voor mijzelf was de kern van drie witte stenen en een rood plastic hartje dat ik op het grasveld op het laatst had gevonden. Het hart, de kern; Alles is Liefde! Naar buiten toe blaadjes en hout met hier en daar kleur van bloemetjes; klein en speels. Mooi om te zien hoe verschillend ze allemaal zijn en toch allemaal prachtig! Anke wil graag overbrengen dat wat je in de natuur ziet kunt spiegelen aan jezelf. Wat zegt dit over jezelf en je eigen proces? Wat kun je hiermee? Iedereen vond het heel fijn om op deze manier in de natuur bezig te zijn.
Anjo Hol