Long covid en Yoga

LONG COVID EN YOGA

Marlies Tobias, Cynthia Collet-van Dijk en Marjolein de Kwaasteniet

Zaterdagmiddag 15.00 – 17.00 uur

 

Corona is een infectieziekte die ook COVID-19 wordt genoemd. Gelukkig herstellen de meeste mensen die corona krijgen. Maar er is ook een groeiende groep mensen die na drie maanden nog steeds klachten heeft. Zij hebben gemiddeld tussen de 10-15 klachten, waarvan de meest voorkomende klachten (feiten-en-cijfers) zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, vergeetachtig, hersenmist, niet goed kunnen concentreren, slecht slapen, wazig zien, smaak- en reukverlies. In totaal zijn er ruim 200 symptomen (Artikel in 'The Lancet') beschreven. Deze langdurige coronaklachten noemen we Long COVID, post-COVID of het Post-COVID-syndroom.

Er is niet exact aan te geven hoeveel mensen post-COVID hebben. Dit heeft te maken met de hoeveelheid klachten en het ontbreken van registratie van deze patiënten. Uit onderzoek (Onderzoek UMC) is inmiddels gebleken dat 1 op de 8 mensen die besmet zijn geraakt, langdurige klachten houden.

Het goede nieuws is: we kunnen deze mensen ondersteunen. In 2021 is een werkgroep long COVID opgericht en in het voorjaar van 2022 is een pilot groep aan de slag gegaan met yoga voor long Covid. Wil je meer weten over yoga voor long Covid en ben je benieuwd naar de bevindingen van de werkgroep en de pilot én wil je weten wat jij kunt doen met deze groep mensen in jouw lessen of hoe je ze individueel kunt begeleiden? Kom dan naar deze workshop. In de workshop zal Marjolein de richtlijnen en oefenopties presenteren van de werkgroep en zullen Marlies en Cynthia uit de pilot groep hun ervaringen met je delen.

 

Marlies Tobias
Marlies Tobias (1974) is E-RYT 500 en YACEP geregistreerd bij de Yoga Alliance en volgde haar yoga opleidingen in de VS. Daarnaast is ze mindfulness trainer en ademcoach. Marlies heeft Yoga Academy 'You are the Buddha' opgericht in Breda, waar ze de 200 uurs yoga opleiding aanbiedt. Momenteel volgt ze de opleiding tot yoga therapeut bij de IAYT.

In samenwerking met gemeente Breda en de zorgsector leidt zij op dit moment een pilot 'yoga en mindfulness', waarin wekelijks ruim 50 patiënten met post COVID deelnemen. Onderzoeksresultaten van deze pilot worden verwacht in september 2023. In het najaar zal de opleiding yoga & mindfulness bij post COVID worden aangeboden bij Yoga Academy 'You are the Buddha'. 

Meer informatie: www.youarethebuddha.com/yogavoorlongcovid

 

Cynthia Collet-van Dijk
Cynthia Collet-van Dijk (1973) is afgestudeerd logopedist en yogadocent. In 2016 rondde zij de Yogadocentenopleiding Yoga & Aplomb af. Haar Lotuszen studio voor Yoga/fitness/pilates/dans in Zwolle bestaat inmiddels 11 jaar. Begin 2024 opent zij samen met haar man Purazen Onthaastingscentrum in Zwolle. Haar persoonlijke missie: zoveel mogelijk mensen bereiken en meenemen naar een meer bewust, gezond en gelukkiger leven.

Meer informatie: www.onthaastingscentrum.nl

 

Marjolein de Kwaasteniet
Tot mijn 60ste werkzaam geweest als wijkverpleegkundige en docent verpleegkunde. Yogaopleiding via Yoga & Vedanta; sinds 2015 praktiserend yogadocent en lid van de VYN. Voorzitter van de pilotgroep Yoga en Long Covid en redacteur van de Handreiking Yoga en Long Covid en het Werkboek. In de eigen woonplaats Yoganetwerk Bennekom opgericht zodat yogadocenten gezamenlijk naar buiten kunnen treden en een sterkere positie kunnen innemen op het gebied van welzijn en beweging.

Meer informatie: www.yogasunya.eu

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in de www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.