Kinderyoga met Helen Purperhart

Bij binnenkomst liggen haar boeken en kaartdecks al uitgestald. Ze zijn kleurrijk vormgegeven en trekken mijn aandacht. Helen legt uit dat de kaartdecks als hulpmiddel kunnen dienen tijdens de les. Ze zijn een vertaalslag van bijvoorbeeld de ayurvedische dosha’s voor kinderen van verschillende leeftijden. En ook om kinderen te laten zien welke superkrachten ze hebben en hoe je hierin kan omdenken. Als een kind bijvoorbeeld veel de baas speelt, is het talent dat hij goed leiding kan geven. Zo’n speelse, leuke manier om kinderen meer te laten leren over zichzelf en ook over yoga.

 

Voordat de workshop start deelt ze nog een kaartje uit met kinderyoga leefregels. Ook weer zo’n leuke manier van de vertaling van de yoga sutra’s van Patanjali.

 

Tijdens de workshop komt het volgende aan bod:

  • Kundalini-oefeningen. Ik ben hier zelf niet bekend mee, maar wow wat een energie komt er vrij door ‘simpelweg’ slechts een paar oefeningen te doen. De slang is ontwaakt J
  • Opbouwles kinderyoga. Hoe ga je om met spontane onderbrekingen tijdens de les. Ze laat een kort filmpje zien van een les, zo komen onderwerpen langs als ‘Juf ik moet plassen’ of ‘Juf er zit een snotje op mijn mat!’ Geweldig grappig om te zien.
  • We gaan samen op avontuur, dit keer gaan we samen door de oceaan. Ze vraagt om dit te doen vanuit jezelf als kind. Ik merk achteraf dat dit zorgt voor zoveel meer plezier en openheid. Tijdens een ‘gewone’ les kan mijn ego nog weleens de overhand krijgen door het heel goed te willen doen bijvoorbeeld. Tijdens deze les speelt dat allemaal niet mee! Heerlijk! Het is echt genieten.

Er komen verschillende yogahoudingen langs, maar door ze een naam te geven wat past bij de oceaan spreken ze gelijk meer tot de verbeelding.

  • We zingen een liedje waarbij je moet klappen en zingen tegelijkertijd. Ik merk bij mezelf dat hoe minder ik denk hoe beter het gaat. Kinderen doen dit van nature al veel meer, ze staan veel meer open. Zo mooi en tegelijkertijd ook jammer dat we dit verleren…

 

We sluiten af met één woord van iedereen; de woorden liefdevol, vreugde, speels en plezier komen naar voren en zijn denk ik een goede samenvatting van de workshop!

 

Linda Herst

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.