Lachyoga met Conchita Scheffer

 

Conchita begint met zich voor te stellen als docent, en begint daarna met de warming-up met veel bewegingen van armen, benen en billen. Er werd uitleg gegeven over het positieve effect van lachen. Je wordt er vrolijk en blij van, er wordt antidepressiva als serotonine en dopamine aangemaakt. Daarbij verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, bovendien ontspant het en brengt je in het hier-en-nu. Ook verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt.

Daarnaast ontspant lachen je spieren en zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar de extremiteiten en alle spieren in het lichaam. Tot slot is het een gezonde uitlaatklep voor alle vormen van spanning, verdriet, woede, angst en zorgen.


Waarom lachen wij zo weinig?
Antwoorden: je schaamt je, je wordt voor gek verklaard, in de westerse cultuur zijn we dit niet gewoon. Als je per dag 1 minuut achter elkaar zou lachen zou dat staan voor 10 minuten oefenen op een roeimachine!  Weet je dat peuters van 2 á 3 jaar 400 keer per dag lachen en volwassenen 15 keer per dag?


We deden een oefening in de kring en plaatsten een grote lachcontainer in het midden. Voor wie wilde mocht je er je shit in doen, bijvoorbeeld "mijn vriend is er vandoor", vervolgens riep iedereen met de handen omhoog en omlaag "hahahaha". Na afloop werd de deur naar buiten geopend en lieten we al deze shit naar buiten vliegen.

 

Ter afsluiting deden we zittend een ademoefening van 6 minuten achter elkaar. In en uitademend hummmmmmmm, hummmmmmmmm, hummmmmmmmm met je handen op de buik naar boven ademend met de aandacht gericht op het ‘derde’ oog. Als je dit iedere dag doet kan dit helpen bij het in balans brengen van de bloeddruk. 


Voor mij was het een verrijkende workshop om ook echt weer te voelen wat lachen bij je mag doen. Het is zeer helend voor al je cellen, lichaam en ziel. Lachen is gezond.

 

Kitty Putman

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.