De Vereniging Yogadocenten Nederland speelt een belangrijke rol bij de erkenning en kwaliteitsborging van yogadocentenopleidingen in Nederland. Het Basis Programma Opleidingen (BPO) vormt hierbij de leidraad. Dit programma stelt minimumeisen waaraan een yogaopleiding moet voldoen om erkend te worden door de VYN.
Verschillende yogadocentenopleidingen zijn door de VYN erkend. Er zijn twee typen opleidingen:
- 200 uursopleiding tot Yoga Instructeur (minimaal 1 jaar)
- 500 uursopleiding tot Integraal Yogadocent (minimaal 4 jaar)
Beide opleidingen moeten voldoen aan de eisen in het BPO wat betreft curriculum, docentkwalificaties, examinering en begeleiding van studenten.
Het erkenningsproces
Wanneer een niet-erkende opleiding erkenning wil verkrijgen, doorloopt deze een zorgvuldig traject:
- De opleiding meldt zich schriftelijk aan bij het VYN-bestuur.
- De aanmelding wordt bekendgemaakt in de maandelijkse nieuwsbrief, waarna leden eventuele bezwaren kunnen indienen.
- Als er geen bezwaren zijn, start de Toetsingscommissie (TC) de toetsingsprocedure. De opleiding levert diverse documenten aan, zoals het scholingsplan, examenplan en docentenoverzicht. De TC beoordeelt de documenten, voert gesprekken en bezoekt de opleiding.
- Op basis hiervan formuleert de TC een advies aan het VYN-bestuur. Het VYN-bestuur neemt uiteindelijk de beslissing over erkenning. Bij een positief besluit wordt een overeenkomst opgesteld tussen de VYN en de opleiding.
Kwaliteitsbewaking
Om de kwaliteit te blijven monitoren, geldt een erkenning van de yogadocentenopleiding voor telkens één jaar. Bij de jaarlijks verlenging monitort de TC de opleidingen door:
- Opvragen van gegevens over studentenaantallen
- Beoordeling van evaluaties van studenten en docenten
- Driejaarlijkse bezoeken aan de opleiding
- Wijzigingen in het Basis Programma Opleidingen (BPO)
Opleidingen kunnen hun erkenning verliezen als ze niet aan de voorwaarden voldoen of gevraagde informatie niet tijdig aanleveren. Als een opleiding het niet eens is met een beslissing, kan deze in beroep gaan bij het VYN-bestuur. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan rest de juridische weg.
Door dit systeem van erkenning en toetsing waarborgt de VYN de kwaliteit van yogadocentenopleidingen in Nederland. Het biedt (potentiële) studenten zekerheid over het niveau en de inhoud van de opleiding. Tegelijkertijd stimuleert het opleidingen om hun kwaliteit continu te verbeteren en aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het yogaveld.
Toetsing European Union of Yoga (EUY)
Opleidingen die naast de VYN-erkenning ook erkenning willen van de European Union of Yoga, kunnen hiervoor een procedure starten via het VYN bestuur. Hiervoor moeten relevante documenten in het Engels worden aangeleverd. De EUY vergadert één keer per jaar over deze aanvragen.