Dag van de Stilte

Dag van de Stilte

'De stem van de stilte is oppermachtig. Het gaat alle bewustzijnsniveaus en alle communicatiemethoden te boven. Stilte zal je geven wat de wereld je nooit kan geven.’ - Swami Rama

 

Zondag 31 oktober is het de Dag van de Stilte. Wat houdt dat precies in? De Dag van de Stilte wil aandacht voor het belang van verschillende soorten stiltes: voor stilte buiten ons en stilte in ons.

 

Door: Gerreke van den Bosch

 

Voor gepassioneerde yoga beoefenaars is het elke dag ‘Dag van de Stilte’. Op elk moment van de dag kun je kiezen voor een moment van stilte. Soms ga je op je mat zitten voor meditatie. Dat kan kort zijn of lang. Heb je eenmaal geproefd van meditatie en je blijft doorgaan dan is het niet mogelijk dat je geen vooruitgang boekt, hoewel je de subtiele vooruitgang op diepere niveaus vaak niet ziet.

 

Swami Rama schrijft er het volgende over.
‘Onthoud vooral dit ene ding: het is gemakkelijk om die Oneindigheid binnenin te ontmoeten - om dit bewustzijn te bereiken, hoef je alleen maar stil en stil te zijn. Als je je geest kalmeert en eenpuntig maakt, kan hij die gebieden van de geest binnendringen die normaal niet door mensen worden gepenetreerd, en dan zul je de innerlijke Realiteit waarnemen. Onthoud, je gaat naar de stilte, je gaat naar de stilte, je gaat naar de stilte. De taal van die stilte heet sandhya bhava, de emotie van vreugde en evenwicht.

 

De eerste fase van meditatie is om de geest te zuiveren. Het is essentieel om het denkproces te observeren en getuige te zijn van de inhoud van je geest.

 

De geest heeft vaak gedachten en gevoelens die op lijken te duiken. Wees getuige en identificeer je niet met gedachten, beelden en symbolen. Breng je bewustzijn voorzichtig terug naar de adem. Het is belangrijk om  geen mentale ruzies aan te gaan, of boos of veroordelend op jezelf te worden over deze mentale afleidingen. Gedachten zullen blijven opkomen, maar de meeste zullen verdwijnen als je er op een neutrale manier getuige van bent, zonder een intern conflict te creëren. Op deze manier leer je welke van jouw denkprocessen nuttig en welke schadelijk zijn. Bedenk altijd dat jouw gedachtegang jouw eigen product is; het is jouw eigen directe creatie en daarom beïnvloedt het jou.

 

De laatste stap van meditatie is om in stilte te blijven. Deze stilte kan niet worden beschreven; het is onverklaarbaar. Deze stilte opent de deur van intuïtieve kennis, en dan worden het verleden, het heden en de toekomst aan de student onthuld. Voorbij lichaam, adem en geest ligt deze stilte. Uit Stilte komen vrede, geluk en gelukzaligheid voort. De mediterende maakt die stilte tot zijn of haar persoonlijke verblijfplaats; dat is het uiteindelijke doel van meditatie.’

 

 

www.yogadeventer.nl

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.