skip to Main Content
Vereniging Yogadocenten Nederland - Kies voor kwaliteitsyoga
Het Belang Van Santosha In Pandemische Tijden

Het belang van Santosha in pandemische tijden

Uit de Nieuwsbrief van de EUY:

Een belangrijke niyama is Santosha , wat vaak wordt vertaald als ‘tevredenheid’. Maar het is niet gemakkelijk om tevreden te blijven in deze pandemische tijden waarin er nauwelijks afleiding van buitenaf is en de regels voortdurend veranderen. Restaurants, bars, disco’s en musea zijn gesloten, evenals bioscopen, concertzalen en theaters. Hetzelfde geldt voor yogalessen, die plaats moeten vinden in hele kleine groepen, met maskers, op Zoom of soms helemaal niet. 

Het is triest om te denken dat het ons soms zo ontbreekt aan innerlijke bronnen dat we ons slecht en leeg voelen als we niet langer kunnen consumeren of naar buiten kunnen keren. Deze crisis brengt ons ongetwijfeld terug bij onszelf en onze eigen kwetsbaarheid. De wereldwijde pandemie en de vele beangstigende beelden die op televisie te zien zijn, hebben bij veel mensen de fundamentele angst voor de dood (abhinivesha) gewekt . Psychologen, psychiaters en andere therapeuten van de ziel en psyche hebben nog nooit zo veel werk gehad. Yoga staat bekend als een grote hulp, zelfs als het niet noodzakelijk een psychotherapeutische benadering vervangt, maar juist een aanvulling vormt.

Meer dan ooit is het daarom belangrijk om te proberen santosha te voeden om tevredenheid te koesteren, verwondering op te wekken door de kleine dingen van het alledaagse leven in de natuur te observeren: bijvoorbeeld vogelgezang, besneeuwde landschappen, het bevroren oppervlak van vijvers, de prachtige hemel die brandt bij zonsondergang en zonsopgang, de uitwisselingen die we kunnen hebben met elke andere zelfs via Zoom of Skype. Het is zelfs dat wat ons kan helpen deze veeleisende momenten te doorstaan. De dankbaarheid die we kunnen voelen voor de positieve dingen die in ons leven gebeuren, helpt om tevredenheid te voeden.

In de woorden van de dichter Christian Bobin: ‘de kunst van het leven bestaat erin het gevoel van het leven intact te houden en nooit het punt van verwondering en verbazing te verlaten dat het enige is dat de ziel laat zien’.

Dus ondanks de beperkingen en ontberingen opgelegd door deze uitzonderlijke periode van wereldwijde pandemie, wensen we al onze aangesloten federaties en lezers van deze Nieuwsbrief een jaar vol verwondering van de Os.

Auteur Isabelle Daulte

Geef een reactie

Back To Top

Send this to a friend