In memoriam: Herman Seymus

In memoriam: Herman Seymus

door: Anne Bjørndal


Geboren: Beerzel, 10 augustus 1943 - Overleden: Hoboken, 9 juni 2021

Gewezen voorzitter van de Yogafederatie van de Nederlandstaligen in België (YFN) 
Yogaleraar bij Yoga Niketan België te Mechelen
Medewerker bij de Europese Yoga Unie

 

Afgelopen donderdag in de vroege ochtend ontving ik het droevig bericht van het overlijden van Herman Seymus, op bijna 78-jarige leeftijd de dag ervoor. Ik werd er stil van en met mij velen binnen de yogagemeenschap van België, Nederland en Europa.

 

Herman was  in eerste instantie bekend als voorzitter van de Yogafederatie van de Nederlandstaligen in België. Daarnaast was hij tot enkele maanden voor zijn dood actief betrokken bij de EUY, waarvan hij posten in meerdere commissies bekleedde, in het bijzonder the Education Team. Hij was geurende enkele jaren ook interim voorzitter. Hij was als yogadocent verbonden aan de opleiding van Yoga Niketan te Mechelen, België en  was  ook jarenlang lid van de examencommissie bij de docentenopleiding van Yoga en Vedanta.

 

Velen zullen hem ook kennen van bezoeken aan de congressen of ontmoetingsweekenden van de Yogafederatie van Nederlandstalige in Vaalbeek en Blankenberge. Hij is ook meerder keren te gast geweest op onze jaarcongressen te Elspeet, waar hij lezingen gaf. Hierin behandelde hij begrippen uit de klassieke yogateksten. Hij kon als geen ander op heldere wijze complexe begrippen uiteenzetten en inzichtelijk maken voor zijn toehoorders.

 

Zijn toewijding voor zijn werk voor het yogagemeenschap was enorm.

 

Van huis uit was hij chemicus, maar yoga was toch zijn grote liefde.

 

Voor Herman was yoga niet slechts mooie teksten en theorieën. Voor hem was yoga de manier van leven, sterker nog yoga was leven. Hij zei vaak, dat je het hele leven lang voortdurend evolueert en leer. Je blijft altijd een student die nooit klaar is.

 

Als iemand de yama’s en de niyama’s in zijn leven geïntegreerd heeft, dan was Herman dat wel.

 

Hij reisde ook met regelmaat terug naar India, naar de ashram van Yoga Niketan aan de voet van de Himalayas, waar hij eerst als jonge man zich verdiepte in de yoga.

 

Zijn integere persoonlijkheid en enorme kennis, zullen wij missen.

 

Rust zacht lieve Herman.

 

Anne Bjørndal
afgevaardigd voor de VYN bij de EUY.

 

Plechtigheid volgen via livestream
Ten gevolge van de coronamaatregelen zal het afscheid in beperkte kring plaatshebben op donderdag 17 juni 2021 om 14.30 uur. U kunt de plechtigheid vanaf 14.20 uur via een livestream volgen via de website www.rafvanrooy.be met de inlogcode Suman.

 

Het correspondentieadres is:
Fam. Seymus-Van Dijck
p/a Begr. Raf van Rooy
Duffelsesteenweg 3
2547 Lint

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.