Inspirerende momenten: terugblik op de workshops van het VYN Festival 2024
Diverse deelnemers van het VYN Festival '24 schreven over hun ervaringen tijdens de verschillende workshops. Hieronder lees je hun verhalen terug:
AcroYoga | Esther Hertog en Arjan van Oostwaard
Wat was het een leuke ervaring, kennismaken met acroyoga! Voor mij de eerste keer en best spannend. Via eenvoudige oefeningen gingen we al snel in tweetallen acrobatische yoga-oefeningen doen. En wat word je dan snel met jezelf geconfronteerd. Het gaat direct om loslaten, overgave en vertrouwen. Durf ik op de ander te vertrouwen, kan ik me overgeven aan de beweging? Soms ook juist het niet bewegen, niet mee willen doen, en de ander laten bewegen en sturen. En als dat lukt, voel je dat je vliegt, hoe gaaf is dat! Ook de laatste oefening heb ik mogen ervaren, in de lucht zittend in samasana op andermans voeten. En wat ik nooit had gedacht is dat ik me door los te laten, te ontspannen ook zwevend in de lucht geaard kan voelen. Het samenwerken en samen ervaren maakt acroyoga intense belevenis. Je eigen evenwicht vinden, stabiliteit ervaren en ook geven aan de ander. De workshop werd afgesloten met ontspannende oefeningen, ook weer in tweetallen. Het was prettig om een diepere ontspanning te ervaren in de yoga mura en de kat door het gewicht van de ander. En tegelijkertijd geef je de ander ontspanning doordat diegene in een ruim voelende achteroverbuiging komt.
Jullie begrijpen, ik heb ervan genoten. De duidelijke instructies hebben zeker bijgedragen aan de ervaring. Tot slot gaven de instructeurs nog een korte show met een variatie aan bewegingen, het zag er indrukwekkend uit! Dit smaakt naar meer ????
Margit Renkema
Bhagavad Gita in het dagelijks leven | Liesbeth de Beurs
We beginnen deze workshop met een kort voorstelrondje waarbij ook verteld wordt waarom je juist voor deze workshop hebt gekozen. Liesbeth vertelt dat zij de Bhagavad Gita, een fantastisch boek vindt, waarover je veel kunt praten.
De Bhagavad Gita is een onderdeel uit het grote Indiase epos ‘De Mahabharata’. Het is de dialoog tussen Arjuna en de god Krishna, op het moment dat de strijd tussen twee takken van één koninklijke familie dreigt los te barsten in een gewelddadige oorlog. Deze strijd verwoordt de strijd in ieder mens tussen de goede en de kwade krachten, en het steeds opnieuw moeten maken van een keuze.
De Bhagavad Gita beslaat 18 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft in de kern dezelfde inhoud, maar het wordt steeds anders verteld. Zo past hoofdstuk 1 t/m 5 bij karma yoga, Hoofdstuk 5 t/m 10 bij jnana yoga, Hoofdstuk 11 t/m 14 bij bakti yoga en Hoofdstuk 15 t/m 18 bij radja yoga.
Van haar Indiase lerares Mataji heeft Liesbeth geleerd dat het bestuderen van één hoofdstuk uit het epos genoeg is voor de rest van je leven. Haar Indiase lerares is veertien jaar geleden overleden, maar door middel van een foto in een met bloemen versierd lijstje en een brandend kaarsje ervoor is zij deze dag toch in ons midden.
Er zijn veel verschillende uitgaven van de Bhagavad Gita. Als je er één wilt aanschaffen, kies er dan één die bij je past. Liesbeth gebruikt een uitgave die is vertaald door Guus Nooteboom en bewerkt door zijn zoon Kuuk Nooteboom. Ze heeft een mooie oranje doek om dit heilige boek in te wikkelen en zo te beschermen. Met haar fijne heldere stem leest Liesbeth haar zelf uitgeschreven tekst voor, van een introductielezing van Mataji. Het verhaal is goed te volgen. We sluiten af door gezamenlijk de mantra Aum te zingen.
Liesbeth adviseert om eerst de film Mahabharata van Peter Books te zien. ‘Dit verhaal gaat over jou. Over het goede en het kwade. Er verandert niets aan de wereld. Jij verandert. Doe wat je makkelijk afgaat. Dat is je dharma.’
Liesbeth vertelt ook over haar eigen strijd met het boek. ‘Soms krijg je de neiging het maar in een hoek te gooien.’ Het ging haar pas echt raken, toen zij in India de tekst in het Sanskriet leerde reciteren. De klanken van deze taal maakten wat los.
Zij reciteert voor ons de tekst in het Sanskriet, daarna lezen we met elkaar de Nederlandse vertaling en filosoferen hier met elkaar over. Als je zelf zou willen reciteren, dan kun je dat aan Liesbeth laten weten, dan kan ze je een geluidsfragment sturen. Er zijn klanken die werken op het keelchakra.
We sloten af met een gezamenlijk moment van stilte.
Karina Lander
Buikdans en Yoga | Sabouschka
‘Buikdans is van oorsprong net zoals yoga. Het gaat om het eenheidsbewustzijn. Dat verkrijg je door naar binnen te keren en je niet met uiterlijkheden bezig te houden.’
Zo staat het in de aankondiging. Nieuwsgierig. Dus op naar de workshop buikdans en yoga. Afwachtend, misschien een beetje onwennig staan we bij aanvang in een kring. Stap voor stap worden we meegenomen door Sabouschka. De bewegingen zijn in eerste instantie klein. Niet zo zeer de buik maar net als bij yoga bekken en heupen in de aandacht. De Arabische klanken van de muziek versterken de intensiteit van de beweging. Op verschillende manieren wordt gewerkt aan bewust loslaten van de spieren en de spanning in spieren in het hele lichaam. Als vanzelf worden bij de deelnemers in de kring gedurende de oefeningen sierlijke en dansante bewegingen van armen, heupen en lichaam zichtbaar. Na het aanleren van een aantal bewegingen op muziek volgen – staand, zittend en weer staand – op asana’s gebaseerde oefeningen waarbij met vloeiende bewegingen vanuit en in bekken en wervelkolom wordt gewerkt. Van binnenuit wordt het voelbaar. Lichaamsbewustzijn. En uiteindelijk eindigen we in de kring samen uitbundig dansend op muziek. Sprankelend met veel energie en veel plezier.
Ilse Anthonijsz
Chakra Yoga | Marloes van der Kamp
In de workshop werd het chakrasysteem besproken, zoals beschreven in de boeken van Anodea Judith.
We begonnen met stimulatie van de energie in handen en voeten en het voelen van de energie.
Aansluitend werd het eerste tot het laatste chakra toegelicht. Wat merk je van een goed functionerend chakra? Wat valt er te overwinnen?
Per chakra deden we bijbehorende houdingen, een handmudra en een ademhalingsoefening.
De workshop eindigde met Bija mantra chakra’s.
Christine de Ridder
Dlight yoga | Martyn Hoogstra
Tijdens de lunch had ik hem al even kort ontmoet: Martyn Hoogstra, klein, kwiek en met een heldere blik in de ogen. Hij zocht deelnemers van zijn middagworkshop op om zijn essay met de titel ‘Vreugde’ te overhandigen. Een tekst die aansloot op de titel van het festival ‘De sprankelende energie van yoga’ en dat hij, zo schat ik in, met plezier had geschreven. Het zette de aard en de betekenis van een vreugdevolle levenshouding en vreugd als essentie van de yogafilosofie uiteen.
Een prachtige aanvulling op de (drie uur!) durende workshop waarin Martyn zichzelf presenteerde als een ware ambassadeur van een vreugdevolle levenshouding.
Bij het openen van de workshop gaf hij aan heel blij te zijn de workshop te mogen geven en het fijn te vinden om onder de mensen te zijn. Om zichzelf te introduceren deelde hij kort zijn levensverhaal. Hij vertelde over zijn heupoperatie met twee nieuwe heupen en het revalidatietraject daarna. Hoe yoga hem had geholpen om dat traject goed door te komen. Na de operatie was hij niet meer de intens flexibele yogi die hij in zijn jongere jaren was, kon niet meer in de hele lotushouding zitten en had moeite met opstaan na lang zitten. Gelukkig kon hij ook heel veel wél. En voor dat wél was hij heel dankbaar. Een gelukkig en tevreden mens. In de uren die daarna volgden, toonde hij zich ook een bevlogen leraar met veel kennis en ervaring.
In mijn carrière als yogadocent heb ik vele yogalessen en workshops gevolgd bij collega-docenten. Meestal een hele fijne ervaring, het is voor mij altijd een cadeau om zelf een les te mogen ontvangen. Een enkele keer is het meer dan fijn en ontstaat er een magisch moment; een aanraking of iets dat gezegd wordt. Een pareltje dat me inspiratie voor mijn eigen lessen geeft, me eraan herinnert waarom ik dit vak beoefen en dit yogaleven leef. Tijdens een meditatie waarin Martyn ons langs de zeven chakra’s leidde, ontstond voor mij zo’n moment. Bij de uitleg van Vishudda (het vijfde) Chakra noemde hij het belang van zuiver spreken. Wat je zegt kan een ander schaden. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je zegt om zo een vertrouwensband met de ander op te bouwen. Want – ik citeer Martyn – ‘vertrouwen komt te voet en gaat paard.’ Prachtig gezegd. Een pareltje.
Naast alle mooie woorden en asana’s was het vooral heel fijn om meegenomen te worden door een warm, bescheiden en dankbaar persoon die liefde voor het leven en voor de yoga in al zijn sprankeling uitstraalt.
Karina Delfos
Lachyoga | Conchita Scheffer
Tijdens het festival heb ik meegedaan met de Lachyoga workshop van Conchita Scheffer van Lachyoga Nederland. Zij vertelde ons dat Madan Kataria zich zorgen maakte om de arme zieke mensen in Mumbai. Ze konden de medicijnen niet betalen en hij kwam erachter dat lachen een goedkoop medicijn was. Door te lachen maak je serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine aan. Hierdoor neemt je stresshormoon af.
Lachen werkt pijnstillend en kalmerend. Het heeft een positief effect op het immuunsysteem en het verlaagd je bloeddruk. Genoeg redenen dus om te lachen.
We begonnen de les met een warming-up. Daarna gingen we lachen om onze ellende en die van de ander. De gedachte erachter is dat lachen ontspanning geeft bij jezelf. Als je ergens van baalt en je kunt er niets aan doen zou je beter kunnen lachen in plaats van piekeren, boos of verdrietig zijn.
Tuurlijk mag er bijvoorbeeld verdriet zijn, maar het verhaal maakt dat je erin blijft hangen. Dus lach en dan komt er een innerlijke reactie die zegt “loslaten”. En dat lucht op.
Om de beurt vertelde we wat ons pijn doet in het dagelijks leven en vervolgens lachte wel allemaal en gooiden het pijnlijke in een denkbeeldige lachmand die in het midden van de kring stond. Aan het eind van deze lachoefeningen smeten we met z’n allen de mand door het raam naar buiten.
Lachyoga is speels en ik vond het heerlijk om te doen. We kennen allemaal de zin: ‘Lach en de hele wereld lacht met je mee!’ En zo is het! We zijn het lachen wat verleert. Als kind lachten we 400 keer op een dag en volwassenen lachen gemiddeld 10 keer.
Mocht er weer een lach workshop gegeven worden dan doe ik zeker weer mee en ik hoop jij ook. Het wordt tijd dat we meer gaan lachen.
En...vind je dit nog lastig... trek dan gewoon je mondhoeken wat op en ervaar wat er gebeurt met je systeem.
Lachende groet
Ingeborg Deichmann
Magische ochtendwandeling | Margriet van Kampen
Een blijmoedig pad
‘Adem in en kijk uitademend om je heen, adem in en luister…’. Aan het woord is natuurgids en yogadocent Margriet van Kampen. Ze nodigt ons uit alle zintuigen te gebruiken als we zaterdagochtend rond de klok van 07.00 uur het bos inlopen. We zijn met een groep van ongeveer vijftien deelnemers.
Even daarvoor heeft ze ons gevraagd om het natuurgebied in stilte te betreden alsof we een kathedraal bezoeken.
Margriet heeft een nieuwe route ontdekt naast hotel Mennorode die naar een natuurbegraafplaats leidt. Onderweg staan we stil en vraagt ze of ons iets opvalt. Mij valt het vele mos op. Een ander merkt de afwisseling tussen loof- en naaldbomen op. Dan wijst ze ons op een klein berkenboompje dat door herten is aangevreten. Het lijkt daardoor wel op een bonsaiboompje.
Even later komen we bij een grote open plek met een meertje waar mensen bijeen komen voor begrafenissen. Margriet vertelt dat ze gisteren getuige was van zo’n bijeenkomst en dat het haar opviel dat de sfeer niet alleen maar droevig was. Dat er ook blijdschap was omdat de overledene op zo’n mooie plek in de natuur werd begraven.
In plaats van grafstenen worden schijven boomstam gebruikt om daarop de namen te zetten van de overledenen. Soms met geboorte- en sterfdatum. Een andere keer met slechts een voornaam erop.
Het is heerlijk om zo bewust en stil in de natuur te zijn op deze mooie plek. Na afloop geeft Margriet ons een gedicht van Thich Nhat Hahn genaamd ‘Vrede is iedere stap’.
Iedere stap is vrede.
De stralende zon is in mijn hart.
Elke bloem beantwoordt mijn glimlach.
Hoe groen en fris is al wat groeit.
Hoe verkoelend de wind.
Elke stap, gezet in vrede,
Verandert de weg-zonder-einde
In een blijmoedig pad.
In haar boek ‘Septemberdans’ neemt Margriet je mee in de wereld van de natuur. Het zijn columns die je er af toe bij kunt pakken. In september begeleidt ze meditatieve wandelingen in de Zwitserse bergen.
Judith Bouwhuis
Spontane middagwandeling met Margriet
Spontaan geeft Margriet nog een middagworkshop in verband met ziekte van één van de andere workshopbegeleiders.
Vanwege de regen, beginnen we de workshop binnen met een uitgebreide meditatie. Heel fijn om de tijd te nemen om wakker en helder van geest te raken. Na de meditatie is het droog geworden en besluiten we om naar buiten te gaan. In rust en stilte lopen we het bos in.
Margriet straalt een enorme rust en wijsheid uit en heeft een paar mooie oefeningen voor ons in het bos. Ze laat ons contact maken met een boom. Ze laat ons luisteren naar de stilte, om zo te zien dat al het geluid vanuit de stilte ontstaat. En ze laat ons zien door de ogen van een ander. Ze maakt ons opmerkzaam op het verschil tussen luisteren en horen, tussen kijken en zien. Het verschil tussen iets vastgrijpen en iets waarnemen met alle zintuigen en diep van binnen ervaren. Daarnaast weet zij veel te vertellen over het bos, de planten en de dieren.
Ik vond het fijn om zo intens in alle rust de verbinding te kunnen voelen met al wat is. Ik weet dat het een bewolkte middag was met af en toe een spat regen. Toch laat de herinnering aan deze wandeling in mij een gevoel van licht en warmte achter.
Helaas heeft ondertussen de klok niet stilgestaan. Als we ons gewaar worden van de tijd, blijkt dat we ietwat te laat op de borrel zullen verschijnen …………..;)
Karina Lander
Nada Brahma | Natasja de Senerpont Domis
Ergens begin dit jaar besloot ik om vaker de AUM/OHM mantra als opening van mijn yogalessen in te zetten. Het beoogde, rustgevende effect bleef echter uit. Het voelde en klonk vooral ongemakkelijk. Deze workshop ‘De wereld is geluid’ kwam dan ook als geroepen!
Natasja de Senerpont Domis geeft deze workshop met zittend aan haar zijde Hans ’t Hart, oprichter van yogacentrum de Blikopener in Tilburg. Tezamen zorgen zij voor een aangename, serene sfeer.
We starten met theorie over de OHM-klank als manifestatie van het absolute. Over de scheppende kracht van geluid. Dat harmonieuze geluiden mooie, geometrische patronen scheppen. Deze scheppende kracht geldt ook voor gedachten en woorden. Alles is tenslotte trilling. Over beeja-mantra’s (kiemklanken) met elk zijn specifiek resonerende invloed op de chakra’s. Hiermee gaan we praktisch aan de slag.
Zittend worden de handen op verschillende delen van het lichaam gelegd en worden verschillende klinker-klanken gemaakt. De AA met de handen op het bovenste deel van de borstkas. De OO met de handen midden op de borstkas. De ÙH en OE met de handen laag op de buik. De EE met de handen om de keel. De IE met de handen op de schedel. Duidelijk verschil in doorwerking naar de overeenkomstige lichaamsruimten voel ik niet. Elke klank voel ik wel in de borstkas en keel meetrillen. De toonhoogte vind ik wel bepalend waar ik de vibratie ervaar. Zo is een hoge IE goed voelbaar in de schedel. Om meer gevoeligheid voor de doorwerking in andere lichaamsdelen op te bouwen, is herhaalde oefening van belang.
Een andere oefening met klinker-klanken heet ‘vleugels van geluid’. Een staande oefening waarbij de handen en armen van recht omlaag, via zijwaarts naar omhoog bewogen worden, terwijl de bijbehorende klanken worden gemaakt. Dit is een fijne oefening om direct ‘in je lijf’ te komen. Vanuit een goeie gronding de doorstroom van lichaamsenergie te bevorderen.
Het reciteren van de AUM-mantra komt ook aan bod. “aaaa-oooee-mmmmm”. Iedereen begint op een eigen toonhoogte / klankkleur. Op een gegeven moment is te horen en voelen hoe de stemmen naar elkaar toe ‘buigen’. Een mooie methode om verbinding te ervaren met het allesomvattend geheel.
Natasja vertelt ook dat mantra’s intern, niet hoorbaar, gereciteerd kunnen worden. Dan laat je de mantra zowel op de in- als uitademing door je heen stromen. Ter plekke spreek ik met mezelf af dat ik deze interne herhaling van de OHM-mantra als onderdeel in mijn ochtendritueel ga opnemen. Ook, om dit af en toe als lesopening toe te passen. Met daarbij een open uitnodiging aan de deelnemers om de klank naar buiten te laten stromen in een hoorbare klank. Afgestemd op een natuurlijk aanvoelend ademritme.
Diana Horsman
Speelsheid, creativiteit en yoga | Geesje Stuurman
Je stopt niet met spelen, omdat je oud wordt. Je wordt oud, omdat je stopt met spelen’.
Dit waren de pakkende woorden van Geesje Stuurman op het Yogafestival tijdens haar workshop ‘Speelsheid, creativiteit en yoga’.
Met haar bruisende energie bracht ze veel speelsheid in de yogales en sloot ze goed aan bij het thema van het festival: ‘sprankelend’.
Met oog voor je persoonlijke creatieve stroom, die in iedereen aanwezig is, liet Geesje je loskomen van gedachten als mooi, lelijk en perfectionisme. De creatieve momenten hadden een meditatieve werking en nodigden je uit om vanuit het hart te tekenen, in plaats vanuit het hoofd.
Bedankt voor de inspiratie die ik met veel speelsheid voort zal zetten.
Kirsten van Duijn-Rombout
Sprankelende Zen | Misha Beliën
Afgelopen zaterdag deed ik mee aan de workshop 'Sprankelende Zen' tijdens het VYN Festival. Deze workshop werd gegeven door zenmonnik Mischa Beliën. Mischa vertelde ons over de Bodhisattvagelofte die hij had afgelegd toen hij monnik werd, en hij reciteerde deze ook voor ons. We bespraken de betekenis van deze gelofte en ontdekten dat er veel overeenkomsten zijn met eeuwenoude tradities in de yoga. Beide gaan over het verbinden met het huidige moment, het contact maken met de sprankelende energie van de grote stroom, en over diep vertrouwen en liefde.
We mediteerden samen meerdere keren en leerden onder andere een techniek van Mischa waarbij je met open ogen op een vast punt voor je op de vloer mediteert. Omdat we in de yoga gewend zijn om met gesloten ogen te mediteren, was dit een nieuwe ervaring. Ook de theeceremonie maakte diepe indruk op mij.
Daarnaast wil ik graag iets vertellen over de Compassiecirkel die Mischa ons liet zien. Dit is een manier om tijdens de meditatie vragen aan jezelf te stellen. De ‘cirkel’ begint met stilte, dan openen, stemmen en resoneren, en uiteindelijk handelen en danken. Een prachtig hulpmiddel dat ik zeker opnieuw ga gebruiken!
Mijn dank gaat uit naar Mischa: de workshop resoneerde bij mij en geeft me richting in mijn handelen. Ik zal nog vaker de stilte opzoeken!
Inge de Boer
Yin-yang flow ‘The rising lotus’ met soundhealing | Rita Schrama en Hans de Vries
Mooie les, met een opbouwende serie van yin naar yang houdingen, in de volgorde van het groeien en oprijzen van de lotusbloem. Je wordt zowel in asana en tekst meegenomen in het ontkiemings- en groeiproces van de lotusbloem, wat gelijkstaat aan de groei die je in het leven als mens meemaakt. Mooi om dit in het lichaam alsook in de mind te voelen en ervaren.
Femke Oostrom