Lokaal preventieakkoord

Lokaal preventieakkoord

door: Sandra de Jager, Bestuurslid VYN | Commissie ‘Denktank’

Hoe kun je als yogadocent aansluiten bij het lokaal preventieakkoord?

Als yogadocent kan het interessant zijn een samenwerking aan te gaan met het gezondheidsbeleid in jouw gemeente. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij het sportakkoord. Om gebruik te kunnen maken van een subsidie is hiervoor een gedegen plan nodig. De VYN commissie ‘Denktank’ zocht een aantal zaken voor je uit.

 

“Laat ik gelijk met het slechte nieuws beginnen, daar is geen eenduidig antwoord op. Het lokaal preventie akkoord wordt per gemeente ingericht, er zijn hooguit samenwerkingen binnen regio’s maar iedere gemeente kan zelf beslissen hoe zij het geld van deze enorme subsidie kunnen verdelen. Om toch wat duiding te geven wat je wel kunt doen als yogadocent, heb ik gekeken naar mijn eigen woonplaats Hellevoetsluis en wat daarin is afgesproken. Wellicht kan dit verhaal helpen in de zoektocht naar de wegen die je kunt bewandelen. Een ding is echter zeker, het is belangrijk om te weten wie doet wat en welk netwerk heb je. 

 

Allereerst waar richt het preventieakkoord zich op? Het is met name gericht op de thema’s roken, alcohol en overgewicht. De gemeente waarin ik woon richt zich met name op gezonde voeding. Nog wat verder zoekend kom ik uit bij een lokaal sportakkoord.  

 

In chronologische volgorde is de gemeente gestart met een sportakkoord, waarbij ik als yogadocent ook mijn handtekening onder de lijst met aanbieders heb mogen zetten. Dit is een akkoord dat dateert van voor Corona en waar ik vanuit de gemeente verder niets meer over heb gehoord, een collega sport ondernemer heeft echter wel een bericht ontvangen in maart jl. Om iets op te zetten. Het lokale preventieakkoord is afgelopen april getekend door onze gemeente, samen met een tweetal buurtgemeenten. Zoals eerder benoemd richten zij zich op gezonde voeding en hebben daarvoor contact gezocht met plaatselijk restaurants, supermarkten, tuinders, burgers en maatschappelijke organisaties. 

 

Om gebruik te maken van subsidies binnen een gemeente is een plan onontbeerlijk. Er wordt geen subsidie verstrekt op het volgen van yogalessen. Er moet een goed geformuleerd plan gepresenteerd worden aan de gemeente om in aanmerking te komen voor subsidie. Als voorbeeld de aanvraag voor het sportakkoord in mijn gemeente, er kon een subsidie aangevraagd worden van maximaal 1500 euro: 

 

Criteria:

  • Sluit aan bij de ambities van het sportakkoord.
  • Uitvoering vindt plaats in de gemeente en richt zich op de bewoners van de gemeente.
  • Geniet de voorkeur dat er wordt samengewerkt met een andere partij uit de gemeente, dit kan een vereniging zijn of een maatschappelijke partner en/of commerciële partij.
  • Het project of methodiek is beschikbaar voor andere partijen.
  • Project vindt plaats in 2021.

 

Onderwerpen aanvraag

  • Omschrijving project: hoe komt het project er uit te zien?
  • Doel en beoogd resultaat: wat is het resultaat dat je wilt bereiken en wanneer ben je tevreden?
  • Samenwerkingspartijen: met welke partijen wordt er samengewerkt?
  • Planning: Hoe ziet op hoofdlijnen de planning eruit, start-duur-einde
  • Begroting: Hoeveel geld is er nodig, hoe wordt dit uitgegeven, welk deel breng je (mogelijk) zelf in?
  • Borging: hoe zorgt dit project ervoor dat mensen blijven bewegen?

 

Het is dus best wat werk vooraf. Het vraagt wat denkwerk over welke doelgroep, hoe bereik je deze doelgroep en hoe wil je verder. Want het liefst houd je de mensen enthousiast voor yoga. Het loont zeker de moeite om te informeren bij je eigen gemeente. Sowieso is een warm contact met de gemeente en maatschappelijke organisaties een goede investering. Dat kost je alleen tijd, maar het levert je ook naamsbekendheid op. Een mooi voorbeeld van een andere gemeente kwam via de mail ook bij mij terecht.

 

In de gemeente Woerden is Nathalie van Roon actief als erkend yogadocent. Zij heeft daar contact met een uitvoeringsorganisatie voor participatie, werk & inkomen en geeft voor deze organisatie een yogales. Ook is zij onderaannemer bij het UWV en begeleidt ze mensen in de ziektewet. Wil je weten hoe het zit met jouw gemeente wat betreft het steunpakket Welzijn en leefstijl, dan kun je ook kijken op deze website: Steunpakket ter verbetering welzijn en leefstijl. Op deze website staat ook een link naar een landkaart met de voortgang per gemeente.  

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.