Overhandiging petitie aan Tweede Kamer

Overhandiging petitie aan Tweede Kamer

Op dinsdag 18 mei jl. overhandigde het bestuur van de VYN symbolisch de petitie ‘Haal yoga uit de lockdown’ (15.521 ondertekenaars) aan de Tweede Kamer. De aanbieding vond online plaats en werd om 13.00 uur via een livestream uitgezonden. Bestuursvoorzitter van de VYN, Gerreke van de Bosch en secretaris Sandra de Jager kregen het woord. Onder voorzitterschap van Fleur Agema (PVV) waren de kamerleden Rudmer Heerema (VVD), Jeanet van der Laan (D66), E. Westerveld (GroenLinks) en Eva van Esch (PvdD) aanwezig. 

 

De tekst die het bestuur uitsprak 

De Kamerleden hadden geen vragen en dankten voor de overhandiging. De VYN kijkt uit naar de reactie op de petitie. De volgende tekst sprak het bestuur uit:


“Namens het bestuur bieden wij u onze petitie symbolisch aan. In het kader van de privacy wordt de petitie door Stichting Petities.nl aangeleverd bij de griffie. Zoals gezegd, onze vereniging is een beroepsvereniging die op 23 maart 1978 werd opgericht onder de naam Vereniging Yogaleerkrachten Nederland. De laatste decennia hebben wij een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hebben wij zelfs een afgevaardigde in het bestuur van de Europese Yoga Unie.

 
We tellen rond de 1200 leden en hebben 8 aangesloten opleidingen. Een opleiding tot gediplomeerd yogadocent bij een van onze opleidingsinstituten is op Hbo-niveau en neemt vier jaar in beslag. De redenen dat wij deze petitie zijn gestart zijn:

 

  • Dat meer dan 1,6 miljoen Nederlanders buiten coronatijd yogalessen volgen. Lessen die zij nu moeten missen terwijl de angst, spanning en overprikkeling alleen maar toeneemt. Fysieke en mentale gezondheid heeft naast corona, momenteel geen prioriteit.
  • Er is weinig tot geen aanbod om geestelijk en lichamelijk te ontspannen. Terwijl yoga en meditatie de geestelijke gezondheid, de kwaliteit van leven en welzijn verbeteren. Het is laagdrempelig en past in een gezonde leefstijl.
  • En last, but not least, het feit dat fysiotherapeuten en andere paramedische beroepen die, net als de yogadocenten, zorgen voor beweging, bewustwording en ontspanning, wél binnen bepaalde maatregelen aan de slag mogen. 

 

De afgelopen 15 maanden hebben een zware wissel getrokken niet alleen op onze leden, maar ook op de yogascholen en alle yoga-beoefenaars. Inmiddels zijn de coronamaatregelen verruimd, maar het is voor ons helaas nog steeds onwerkbaar. Yogales geven aan twee deelnemers weegt niet op tegen de kosten die daarmee gemoeid zijn. Denk hierbij aan de zaalhuur en de loonkosten.

 

Online lessen geven, biedt enig soelaas maar we merken dat de deelnemers één voor één afhaken omdat een yogales online wezenlijk anders is dan een les in een yogastudio. Dit heeft tot gevolg dat de laatste 6 maanden een deel van de yogadocenten hun bedrijf moest stopzetten. Veel docenten komen namelijk niet in aanmerking voor een uitkering en worden op geen enkele wijze gecompenseerd voor verlies van werk en inkomen.

 

Onze vereniging heeft ondervonden dat er een verkeerd beeld van yoga in Nederland leeft. Ten onrechte wordt yoga onder sport geschaard. De vele (SBI) codes waaronder yogadocenten staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zorgen voor verwarring.
Yoga is wezenlijk anders dan sportbeoefening. Het woord yoga staat voor verbinding. In een yogales zijn deelnemers bezig met de verbinding met zichzelf, zowel fysiek als mentaal. Dit is een individueel proces. Een yogahouding maakt je bewust van je lichaam. Je beweegt binnen de grenzen van je lichaam en luistert naar de signalen. Voor ons is het lichaam de ingang naar een hoger bewustzijn. 

 

Een erkend yogadocent is geen sportinstructeur die voor een grote groep houdingen voordoet waarbij de deelnemers in de zaal volgen. Er is geen sprake van een prestatiegerichte zware work-out en cursisten hoeven zich niet te verkleden en te douchen na de les. Deelnemers lopen niet door de zaal maar beoefenen op hun eigen mat op 1,5 meter afstand hun eigen practice, begeleid door aanwijzingen van de yogadocent. 

 

Yoga maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl omdat het zich richt op verantwoord bewegen, leren ontspannen en persoonlijk bewustzijn. Het is niet voor niets dat artsen, therapeuten en medisch specialisten doorverwijzen naar een gediplomeerd yogadocent. Momenteel wordt vanuit het VYN-bestuur gewerkt aan een preventieprogramma waarin een gezonde leefstijl centraal staat. Ook herstel na Covid maakt daar onderdeel van uit.

Als VYN hebben wij een protocol opgesteld dat voldoet aan de richtlijn van het RIVM. Onze ervaren en gekwalificeerde yogadocenten kunnen veilig hun lessen aanbieden en wij vragen om verruiming van de maatregelen zodat wij weer aan de slag kunnen.”

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.