skip to Main Content
Vereniging Yogadocenten Nederland - Kies voor kwaliteitsyoga

Persconferentie 8 maart 2021

De informatie van de overheid is niet altijd eenduidig en ook de interpretatie door de medewerkers die wij spreken varieert soms. We proberen zo zorgvuldig mogelijk te zijn in onze informatieverstrekking. Maar het komt ook bij ons voor dat we informatie naderhand moeten bijstellen. We hopen op jullie begrip hiervoor.

Geen zicht op opening yogascholen – beperkte mogelijkheid tot buiten lesgeven

Maandag 8 maart was er weer een persconferentie en er werd helaas niets tot weinig gezegd over het openen van yogascholen of sportscholen. Het enige goede nieuws is dat er met 4 personen buiten gesport mag worden bij sportaccommodaties. We hebben navraag gedaan en yogacentra, -studio’s en -opleidingen worden gezien als sportaccommodatie. Dat betekent dat als er een buitenruimte hoort bij jouw accommodatie, je daar mag lesgeven. Een openbaar veldje naast het gebouw waar je lesgeeft mag volgens deze regels niet. In verband met handhaving en lokale noodverordeningen adviseren wij sowieso om vooraf te overleggen met je gemeente.

Verder komt de leeftijdsgrens te vervallen, dus buiten sporten mag nu ook vanaf 27 jaar. Hierbij mag de groep niet groter zijn dan 4 personen, moeten zij 1,5 meter afstand houden en mag er geen contact zijn tussen achtereenvolgende groepen.

De maatregelen gaan in vanaf 16 maart en duren tot 30 maart. Op dinsdag 23 maart is er weer een persconferentie over wat er na 30 maart wel of niet kan. 

Niet-overheidserkende trainingen en educatieve activiteiten op besloten plaatsen

Een andere lijn die we nog aan het uitzoeken zijn is of yogadocentenopleidingen weer zouden kunnen openen op basis van de regels over ‘niet-overheidserkende trainingen en educatieve activiteiten’Hiervoor zijn we in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We onderzoeken hier ten eerste of yogadocentenopleidingen weer zouden mogen starten en ten tweede of yogadocenten trainingen en cursussen (bijvoorbeeld een cursus zwangerschapsyoga)  mogen geven aan particulieren. Ook hierover houden we jullie op de hoogte. 

Mogelijkheden één op één yogales geven

Eerder berichtten we op Facebook over de mogelijkheid om één op één les te geven onder de noemer contactberoep. We baseerden ons daarin op een brief van minister Van Rijn (Volksgezondheid en Sport) aan de Tweede Kamer van 30 juni 2020 waarin staat dat ‘één op één yoga-therapie’ als contactberoep gezien wordt, en op het feit dat alle contactberoepen (behalve sekswerkers) op dit moment zijn toegestaan. Omdat er toch vragen zijn over of één op één yoga-therapie nu nog steeds als contactberoep geldt hebben we daarover een schriftelijke vraag ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid en Sport. Zodra we hier meer over weten, lichten we jullie in. 

Geef een reactie

Back To Top

Send this to a friend