Meedoen aan EUY spiritualiteitsprogramma?
In 2022/2023 heeft de EUY een online...
Inleiding
Een deel van de mensen houdt na een infectie met Covid-19 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ genoemd. Onder Long COVID wordt verstaan: een aanwezig klachtenpatroon 6 maanden na het doormaken van een COVID-19 infectie. Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Geschat wordt dat 1,5% van de geïnfecteerde mensen Long COVID ontwikkelen.
Het RIVM monitort diverse onderzoeken om meer te weten komen over het aantal mensen dat na een infectie met COVID-19 nog langdurig last heeft van klachten als benauwdheid, pijn en vermoeidheid.
In opdracht van het bestuur van de Vereniging Yogadocenten Nederland heeft een werkgroep de opdracht gekregen richtlijnen te ontwikkelen voor yogadocenten in het omgaan met cursisten die kampen met klachten van ‘Long COVID’. De werkgroep bestaat uit de volgende VYN-leden:
Uitwerking richtlijn
Uitgangspunt voor de werkgroep is het standpunt dat yoga gezien kan worden als voorbeeld van complementaire zorg; complementaire zorg kan samengaan met een programma voor reguliere herstelzorg of na afloop van een dergelijk programma worden ingezet. Yoga kan een bijdrage leveren aan:
De door de werkgroep opgestelde richtlijn is ontwikkeld vanuit bovenstaande principes. In december 2021 is de richtlijn besproken in het bestuur van de VYN en dat betekent dat de werkgroep over kan gaan tot de volgende stap: het opzetten van een pilotfase waarin de richtlijn wordt gebruikt door een aantal yogadocenten in het land. We denken hierbij aan een groep van 10-15 yogadocenten.
Pilotfase richtlijn Yoga en Long COVID
Ben je nieuwsgierig naar wat er van je wordt verwacht als je zou meedoen aan de pilot? De werkgroep heeft hierbij het volgende voor ogen:
Voorbereiding (voorjaar 2022):
Looptijd pilot (1 jaar):
Afsluiting:
Wij hopen dat dit artikel je nieuwsgierig heeft gemaakt en dat je mee wilt doen aan het verder ontwikkelen van deze richtlijn! Bij belangstelling kun je contact opnemen met Marjolein de Kwaasteniet, yogasunya.eu@gmail.com.
Namens de werkgroep,
Marjolein de Kwaasteniet