skip to Main Content
Vereniging Yogadocenten Nederland - Kies voor kwaliteitsyoga

Samenwerking in onderzoek naar yoga bij angst- en stemmingsstoornis

Samenwerking in onderzoek naar yoga bij angst- en stemmingsstoornissen

Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis Geestelijke Gezondheidszorg in Groningen (www.centrumintegralepsychiatrie.nl) gaat dit najaar starten met een onderzoek naar de effecten van yoga. Het gaat om de effecten voor mensen met een angst- of stemmingsstoornis, bijvoorbeeld een depressie, die langer dan 2 jaar klachten hebben en onvoldoende zijn hersteld door bestaande behandeling als medicatie en psychologische interventies. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Nina Vollbehr (psycholoog en onderzoeker), dr. Rogier Hoenders (psychiater en onderzoeker) en dr. Agna Bartels-Velthuis (psycholoog en onderzoeker) van het CIP in samenwerking met dr. Brian Ostafin van de Rijksuniversiteit Groningen.

Doel van het onderzoek is in kaart brengen wat de effecten zijn van een 9-weekse yoga training voor cliënten met een langer durende angst- of stemmingsstoornis. Het onderzoek kijkt onder meer naar afname van klachten en toename van kwaliteit van leven en welbevinden. Ook worden mogelijke werkingsmechanismes onderzocht, waaronder het verminderen van piekeren en het verbeteren van omgaan met negatieve emoties.

Het CIP heeft hiervoor een 9-weekse yoga training ontwikkeld voor cliënten in combinatie met een online module waar cliënten aanvullende informatie ontvangen en aan de hand van video’s thuis kunnen oefenen. De training bestaat uit yogaoefeningen, ademhalingstechnieken en meditatieoefeningen. In een zogenaamde pilot studie zijn de effecten van deze training eerder onderzocht. Hieruit bleek dat depressieve klachten, angstklachten en stressklachten afnamen en kwaliteit van leven toenam bij een groep cliënten met langdurige angst- en stemmingsstoornissen. Dit onderzoek betreft het eerste wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van yoga in de psychiatrie in Nederland.

De Vereniging Yogadocenten Nederland ondersteunt dit onderzoek en in de toekomst zullen de resultaten via de nieuwsbrief naar buiten worden gebracht.

Nieuwsbericht CIP: www.centrumintegralepsychiatrie.nl/voorbereiding-onderzoek-naar-yoga/

Back To Top

Send this to a friend