Wereld Yoga Dag

Wereld Yoga Dag

Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) staat maandag 21 juni uitgebreid stil bij Wereld Yoga Dag. “We hebben meerdere redenen om het te vieren. Na de pandemie, waarin een aantal van ons ten onder zijn gegaan, zijn wij blij dat we weer aan de slag mogen. Daarbij vinden wij het belangrijk dat het weldadige effect van yoga voor het voetlicht wordt gebracht”, zegt VYN-voorzitter Gerreke van den Bosch.

"Wij willen iedereen aan de yoga krijgen."

 

Door: Gerreke van Den Bosch-Witteveen 

Deventer – De beroepsvereniging bestaat sinds 23 maart 1978 en is lid van de Europese Yoga Unie. “We hebben nauwe banden met collega’s in Europa en India. Dat is waarom wij ook een link naar Mysore leggen op International Yoga Day. Op ons nieuwe platform Wereldyogadag VYN plaatsen wij activiteiten, muziek, filmpjes, meditaties en lessen. Niet alleen voor onze leden maar voor álle yogaliefhebbers die yoga een warm hart toedragen. Onze missie is iedereen aan de yoga krijgen,” verwoordt van den Bosch één van de doelstellingen van de VYN.

 

Verdieping
De vereniging van yogadocenten maakte de laatste decennia een enorme ontwikkeling door en telt rond de 1200 leden en acht aangesloten yogascholen. Een opleiding tot gediplomeerd yogadocent bij één van de VYN-opleidingsinstituten is op HBO-niveau en neemt vier jaar in beslag. “Yoga is populair maar er is onderling veel verschil tussen de scholen en beoefenaars. Niet alleen qua stijl maar ook de insteek. Dit leidt tot verwarring en een, wat ons betreft, verkeerd beeld van yoga. Vroeger waren het geitenwollensokken types en nu jongelui in strakke pakjes. Yoga wordt weggezet onder sport maar voor VYN docenten is het echter wezenlijk iets anders. In onze statuten hebben wij dat ook vastgelegd. Wij beoefenen yoga volgens het achtvoudige pad van Patanjali. De definitie die daarbij hoort is: ‘Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf.’ Het is vooral een weg van introspectie, van zelfonderzoek. Door het lichaam en geest in balans te brengen door lichaamshoudingen, ademoefeningen en meditatie ontstaat er rust en ruimte. Yoga betekent letterlijk verbinding.”

 

Gezonde leefstijl
Volgens van den Bosch verwijzen steeds meer artsen, therapeuten en medisch specialisten naar een gediplomeerd yogadocent. “En dat is natuurlijk niet voor niets. Onze yogaleren zijn goed opgeleid en hebben vaak meer scholing gevolgd op het gebied van een gezonde leefstijl. Yoga richt op verantwoord bewegen, leren ontspannen en persoonlijk bewustzijn. Momenteel werken wij in het bestuur aan een preventieprogramma waarin een gezonde levensstijl centraal staat. Ook herstel na Covid maakt daar onderdeel van uit.”

 

Kwaliteit van leven
Meer dan 1,6 miljoen Nederlanders volgen yogalessen. “Wij constateren dat men er steeds meer van doordrongen raakt dat yoga en meditatie de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven en welzijn verbeteren. Het doel van de VYN is zorgdragen aan de ontwikkeling en kwaliteit van yoga in Nederland. Om nog meer deskundigheid te kunnen bieden starten wij in september met de nieuwe 200-uurs opleiding. Docenten die deze scholing volgen, ontvangen ons keurmerk en kunnen zich yoga instructeur noemen.”

 

Wereld Yoga Dag
Sinds 2015 wordt deze dag in de hele wereld op 21 juni gevierd. “Wij roepen iedereen die yoga ademt op om een bijdrage te leveren aan het platform dat wij bieden. We hopen hiermee nog meer mensen kennis te kunnen laten maken met yoga. Onbekend maakt immers onbemind. Onze gedachten zijn hierbij ook bij onze vrienden en collega’s in India die erg lijden onder corona en armoede. Wij hebben een link met Vijay Gopala van Gita Yoga in Gokulam Mysore. Vijay geeft op zaterdag 19 juni, zondag 20 juni en maandag 21 juni lezingen van 75 minuten met ondertiteling. Na afloop kun je doneren aan bijvoorbeeld gratis onderwijs voor arme kinderen of de ondersteuning in levensonderhoud van de wijzen die in de grotten leven rond Gokulam. Voor ons is hiermee de cirkel rond”, besluit van den Bosch haar relaas. 

Meedoen? 
Stuur je bijdrage naar info@wereldyogadag.nl. Kijk voor meer informatie op www.yoganederland.nl of facebook: https://www.facebook.com/Wereldyogadag

 

 

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.