Yoga & Covid

Yoga & Covid

Om te beginnen met goed nieuws: de overheid is inmiddels overtuigd van het belang van sport en bewegen voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Yoga valt hierbij onder de categorie Sport.

De Rijksoverheid schrijft: “Het is belangrijk te benadrukken dat de inzet op het stimuleren van sport en bewegen ook doorgaat op het moment dat het virus meer grip krijgt op de samenleving.”

Er wordt ingezet op Preventie. Daartoe zijn er vier scenario’s waarin beschreven wordt wat voor maatregelen er ingezet worden op het moment dat de besmettingen met Covid-19 toenemen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de normale sportbeoefening op de sportlocatie en in de openbare ruimte mogelijk moet blijven, dus ook yoga!

 

Per beroepsgroep is er een zogenaamde maatregelenladder opgesteld, onderverdeeld in vier stappen. Wanneer de besmettingen toenemen, nemen de preventie- en interventiemaatregelen toe, in stappen van vier, qua aantal besmettingen, oplopende scenario’s.

 

Voor yogadocenten betekent dit:

 

Stap 1

 

Hier gelden de basismaatregelen voor hygiëne en schoonmaak, zoals vaak handen wassen, niezen/hoesten in de elleboog, wanneer je klachten hebt, thuisblijven en een zelftest doen, als je corona hebt, in isolatie gaan.

Zorgen voor voldoende ventilatie. Mijn ervaring is dat een CO2 meter hierbij bijzonder handig is. Zo kun je tijdig meer ventileren wanneer het CO2 gehalte in jouw yogaruimte toeneemt.

 

Stap 2

 

De volgende preventiemaatregelen worden ingezet:

Basismaatregelen benadrukken, oppervlakken die regelmatig aangeraakt worden dagelijks schoonmaken, hygiënische handpompjes gebruiken, afstand houden waar dat mogelijk is, contactloos betalen, looproutes aangeven, mondkapjesadvies (alleen bij verplaatsing, op de yogamat mag hij af)

 

Stap 3

 

De interventiemaatregelen worden van kracht:

1,5 meter afstand houden

Mondkapjesplicht (bij verplaatsing, niet op de yogamat)

Voor grotere yogascholen geldt dan ook:

Verplicht reserveren, beperken kleedkamergebruik, aanpassen doorstroomactiviteiten, tijdvakken, aantal deelnemers

 

Stap 4

 

Noodremmaatregelen:

Verdergaande contactbeperkende maatregelen opgelegd door de Rijksoverheid, die dan bekend worden gemaakt.

Waarbij nadrukkelijk wordt aangegeven: Sport en bewegen (dus ook yoga) blijft mogelijk!

 

Laten we hopen dat stap 4 voorkomen wordt, maar mocht het toch zo zijn, dan is het erg fijn om te weten dat Yogastudio’s en Yogascholen hun deuren niet hoeven te sluiten.

 

Met dank aan Greet Sierink voor deze bijdrage.

 

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.