Yogadocenten vrezen voor hun toekomst

Yogadocenten vrezen voor hun toekomst

Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) luidt de noodklok, en niet voor de eerste keer. De nieuwe avond-lockdown van zondag 28 november staat een bezoek aan sportschool of yogales na 17.00 uur niet meer toe. Het water staat de yogadocenten tot aan de lippen. 

 

“Sinds het begin van de pandemie zijn we als yogadocent cursisten kwijtgeraakt en als vereniging leden. De uitbraak van Corona en samenhangende maatregelen duwden velen van ons financieel over de rand.  Al eerder trokken we aan de bel bij politiek Den Haag: we schreven brieven en op 18 mei 2021 overhandigden we zelfs een petitie aan een delegatie van de Tweede Kamer. Wij verloren niet alleen werk en inkomen maar voelen ons daarnaast ook niet gezien en serieus genomen door de politici”, fulmineert voorzitter Gerreke van den Bosch van de 40-jarige beroepsvereniging.

 

Verlies van inkomen

Ter compensatie van de laatste coronamaatregelen belooft het kabinet ‘ruimhartige steun’. Dit geldt echter niet voor zelfstandigen zonder personeel. Van den Bosch legt uit: “Wij vragen ons af hoe het kan dat wij steeds buiten de boot vallen. Wij kunnen geen tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers aanvragen. Sommigen van ons konden in de eerste lockdown nog rekenen op de TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) maar deze werd na drie maanden stopgezet. Daarna moesten we onszelf zien te redden. Toen de yogalessen van overheidswege in september weer van start mochten, ging er een golf van opluchting door de gelederen… tot de QR-code verplicht werd. We hebben ondervonden dat door de huidige coronamaatregelen landelijk 30 tot 40 procent minder beoefenaars op de lessen afkomt door de verplichting om te scannen op QR-codes. Terwijl het juist in deze periode hard nodig is om te ontspannen en de psychische en lichamelijke gezondheid in stand te houden. Nu mogen we zelfs in de avond geen les meer geven. Een aantal yogadocenten heeft kunnen schuiven met lessen maar velen lukt dit niet. Dat betekent wederom verlies van inkomen want compensatie wordt niet geboden.”

 

Steun

Volgens de verenigde yogadocenten zou het billijk zijn als de regering de verantwoording zou nemen voor de financiële gevolgen van de maatregelen voor 1,6 miljoen zzp'ers in Nederland. Dit houdt in overgaan tot herinvoering van TOZO 1, zonder partnertoets of een TVL-regeling zonder drempelwaarde en eis van een apart bedrijfsadres of een andere vorm van compensatie voor gederfde inkomsten. “Wij verdienen steun op maat na bijna anderhalf jaar van financiële ellende waar wij zelf part nog deel aan hebben. Onze toekomst als yogadocent hangt aan een zijden draadje,” aldus de voorzitter.  

 

Actie

Samen met de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) brengt de VYN wederom haar situatie onder de persoonlijke aandacht bij de Tweede Kamerleden. “Wij hebben niet alleen een brief geschreven maar we roepen ook al onze leden en hun cursisten op om hun verhaal te vertellen. Wat het met hen doet om zonder werk en inkomen te zitten en wat het effect is op gezondheid en sociaal leven van yoga-beoefenaars nu de yogalessen uitvallen. Wij bundelen deze verhalen en dan gaan ze richting Den Haag in de hoop dat schrijnende voorbeelden uit de praktijk zullen leiden tot een ander beleid.”   
Voor meer informatie: www.yoganederland.nl of redactie@yoganederland.nl.

 

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.