De VYN staat voor kwaliteitsyoga. Om de kwaliteit van yogalessen te waarborgen en te verhogen, hanteert de VYN voor haar opleidingen tot integraal yogadocent en yoga-instructeur het Basis Programma Opleidingen (BPO). De Toetsingscommissie van de VYN neemt dit programma iedere 5 jaar onder de loep en legt herzieningen voor aan de Algemene Ledenvergadering die deze formeel moet goedkeuren. Het basisprogramma bevat de minimumeisen waaraan een hatha yogaopleiding aan moet voldoen. Dit garandeert dat de erkenning van opleidingen waardevol blijft.
Het achtvoudige pad van Patanjali
Het beoefenen van yoga is een manier om je als mens optimaal te ontplooien. In die ontplooiing spelen lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen een rol, maar deze zijn geen doel op zichzelf.
Het achtvoudige pad van Patanjali, oud-Indiase geleerde en filosoof is leidend in onze missie kwaliteitsyoga te bevorderen. De yoga-soetra's, een van de kernteksten uit de Indiase filosofie worden aan hem toegeschreven. De definitie die daarbij hoort is: ‘Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf.’ Het is vooral een weg van introspectie, van zelfonderzoek. Door het lichaam en geest in balans te brengen door lichaamshoudingen, ademoefeningen en meditatie ontstaat er rust en ruimte. Yoga betekent letterlijk verbinding.”
Yama: Morele leefregels gericht op de buitenwereld
Niyama: Morele leefregels gericht op je binnenwereld
Asana: Fysieke houdingen
Pranayama: Beheersing van de adem
Pratyahara: Afsluiten van de zintuigen
Dharana: Focus
Dhyana: Meditatie
Samadhi: Eenwording
De oorsprong van yoga
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.
Balans tussen lichaam en geest
In het leven van de moderne mens is de balans tussen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.