Pootjes van protest: puppy-yoga onder de loep

Pootjes van protest: puppy-yoga onder de loep

Puppy-yoga. Deze internationale trend waarbij je eerst een yogales volgt terwijl de jonge hondjes vrij rondlopen en je daarna de gelegenheid krijgt om te knuffelen en foto's te maken, dook eerder dit jaar op in Amsterdam. Het is een onderwerp dat recentelijk veel aandacht kreeg, vooral na de uitzending van het televisieprogramma Radar op 11 maart 2024*. Tijdens deze uitzending werden mogelijke misstanden tijdens puppy-yogalessen aan de kaak gesteld. Voor velen van ons roept dit ethische vragen op, vooral in de context van onze geliefde yogapraktijk!

 

Meerdere leden benaderden de VYN. In de nasleep van deze discussie spraken we met een van onze leden, Isolde Zandee, die zich inzet tegen puppy-yoga. Isolde deelde openhartig haar persoonlijke motivatie en ervaringen, en gaf ons inzicht in de zorgen en ethische kwesties rondom deze praktijk.

 

Is dit wel in lijn met yoga?

"Omdat iemand het moet doen", vertelt Isolde ons. "Ik hoor te vaak dat mensen iets erg vinden, maar zelf geen actie ondernemen. Met meejammeren gebeurt er niets." Haar woorden onderstrepen het belang van actief zijn in kwesties die ons raken. Isolde begon een petitie om steun te vergaren voor het stopzetten of verbeteren van puppy-yoga, en haar ervaring in communicatie en haar uitgebreide netwerk hebben haar geholpen om deze boodschap te verspreiden.

 

Haar standpunt wordt verder versterkt door concrete ervaringen. "De uitzending van Radar bevestigde dat het helemaal niet in de haak is", legt ze uit. "Een bewoner tegenover een van de locaties heeft mij benaderd en meldde dat dezelfde puppy’s er hele dagen zijn." Dit soort observaties hebben haar gemotiveerd om actie te ondernemen.

 

Zorgen over yoga met dieren

Wat zijn de grootste zorgen en ethische kwesties rondom puppy-yoga? Isolde deelt haar perspectief: "Wat ik al eerder schreef over wat de puppy’s in het moment meemaken en hun toekomst. Waartoe gaat dit nog mee inspireren? Yoga met kuikentjes? Konijntjes? Verzin het maar."

 

Dit kun je doen:

Het is essentieel om vanuit de principes van yoga te handelen. Het toepassen van ahimsa vraagt bijvoorbeeld om geweldloosheid tegenover de puppy's, terwijl asteya ons herinnert aan het respecteren van hun tijd en welzijn. Brahmacharya nodigt ons uit om de verleiding te weerstaan om deze schattige wezens te gebruiken voor ons eigen vermaak, terwijl aparigraha ons aanmoedigt om niet toe te geven aan hebzuchtige neigingen die leiden tot uitbuiting. 

 

Isolde biedt ook concrete stappen voor leden die willen helpen bij het aanpakken van haar zorgen. "Teken de petitie", benadrukt ze. "En vertel het zoveel mogelijk aan je leerlingen, je kunt dit heel mooi in een lesthema verwerken."  

 

Als Vereniging van Yogadocenten willen we het standpunt van Isolde delen. Niet om een oordeel te vellen, maar om onze leden in staat te stellen hun eigen standpunt te vormen. We moedigen open discussie en reflectie aan, in lijn met de kernwaarden van yoga én onze beroepscode.

 

------

* Bekijk het fragment bij het tv-programma Radar

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.