Samen groeien en verbinden: het nut van intervisie voor yogadocenten

Samen groeien en verbinden: het nut van intervisie voor yogadocenten

In dit interview deelt Marloes van der Kamp (Spark of Light Yoga) haar ervaringen met intervisie voor yogadocenten. Ze volgde de training intervisiebegeleiding en heeft daarna de intervisiegroep in Rhenen opgestart. Deze groep is inmiddels gestart, en we zijn benieuwd naar de ervaringen tot nu toe.

 

 

Een kijkje in een typische intervisiesessie voor yogadocenten

Intervisie is een methode om samen te zijn, elkaar te helpen, persoonlijke groei te stimuleren en nieuwe inspiratie op te doen, en blijkt ook voor yogadocenten een waardevol instrument te zijn. "Elke intervisiegroep heeft zijn eigen dynamiek," begint Marloes. "'Wij beginnen met een korte theepauze, waarbij we de actiepunten van de vorige sessie bespreken. Vervolgens duiken we in het hart van de intervisie: een deelnemer brengt een casus in, iets wat lastig was, waar twijfels over zijn gerezen, of wat emotioneel raakte. Het kan variëren van praktische dilemma's tot meer existentiële vragen, altijd gerelateerd aan het yogadocentschap."

 

Structuur van intervisiemethoden

Marloes legt uit dat ze gestructureerd te werk gaat, gebruikmakend van verschillende intervisiemethoden zoals de incidentmethode of punt-reflecties. "Na de behandeling van de casus haalt de inbrenger actiepunten, bruikbare tips en ideeën die ze willen uitproberen. Het kan ook resulteren in actiepunten voor anderen, omdat de gegeven adviezen voor meerdere yogadocenten relevant kunnen zijn. We plannen meteen wie de volgende sessie een casus zal inbrengen om efficiëntie te waarborgen. Daarnaast delen we praktische oefeningen om de bijeenkomst af te sluiten, wat de groepsdynamiek versterkt en ons samen praktisch bezig laat zijn."

 

Een veilige en ondersteunende omgeving creëren

Op de vraag hoe Marloes een veilige omgeving in haar intervisiegroep waarborgt, antwoordt ze: "Als yogadocenten zijn we gewend een veilige en ondersteunende omgeving te creëren, dat zit als het ware al in ons 'yoga-DNA' ingebakken. De eerste bijeenkomst beginnen we met een uitgebreide kennismaking en we benadrukken dat alles binnen de groep blijft. De vertrouwelijkheid is cruciaal. Bovendien mag iedereen zelf bepalen wanneer ze zich veilig genoeg voelen om een casus in te brengen."

 

Inzichten uit de dagelijkse lespraktijk

Wanneer wordt gevraagd hoe yogadocenten de inzichten uit intervisie kunnen toepassen in hun eigen praktijk, benadrukt Marloes: "Een casus kan variëren van praktische vraagstukken tot existentiële twijfels. Door gestructureerde intervisie krijg je als inbrenger inzicht in jouw aandeel en handvatten om ermee om te gaan. Het levert vaak meer op dan verwacht. Hoewel ik geen specifieke situaties kan delen, is het belangrijk te begrijpen dat het geen 'perfecte' casus hoeft te zijn. Het kan misschien zijn wat je eng vindt om in te brengen, maar het is belangrijk te begrijpen waarom je je ongemakkelijk bij voelde of waar je over twijfelt."

 

Tip voor yogadocenten die overwegen deel te nemen aan intervisie

Afsluitend geeft Marloes advies aan yogadocenten die twijfelen over deelname aan intervisie: "Doen! Meld je aan, en kijk of het wat voor je is. Je zult vast merken dat het heel fijn is om samen met je collega's te groeien, te verbinden en weer nieuwe inspiratie op te doen. Doordat de VYN dit organiseert, komen we met alleen VYN-leden bij elkaar en is het gratis voor alle deelnemers.”

 

 

 

Op www.yoganederland.nl/intervisie staat alle informatie over intervisie van de VYN. Er zijn op dit moment zes begeleiders die intervisiegroepen willen opzetten. Je kunt je direct bij hen melden om ook mee te doen. Als groep maken jullie afspraken over wanneer en hoe vaak jullie samenkomen. 

 

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.