VYN biedt verkorte opleiding tot yoga-instructeur

VYN biedt verkorte opleiding tot yoga-instructeur

De belangstelling voor het beoefenen van yoga is nog steeds stijgende. Velen ontdekken dat yoga heilzaam is voor lichaam en geest en (para)medici adviseren hun cliënten steeds vaker yogalessen te volgen. Ook het géven van yogalessen is populairder dan ooit. Om meer belangstellenden de mogelijkheid te bieden yogalessen op kwaliteitsniveau te geven, starten de aangesloten opleidingen bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) in september 2021 met een verkorte opleiding tot yoga-instructeur. De VYN accrediteert deze opleiding die minimaal 1 jaar duurt en 200 lesuren bevat.

 

Kwaliteitsyoga

 

De VYN is al meer dan 40 jaar leidend wat betreft yogakennis en -scholing en staat voor kwaliteit en vakmanschap. Voorzitter Gerreke van den Bosch: “Onze docenten zijn goed opgeleid en volgden een minimaal 4-jarige opleiding op Hbo-niveau met meer dan 500 uur scholing. Onze opleidingen worden streng getoetst omdat wij onze kwaliteit willen blijven garanderen. Wij vinden dat yogalessen verantwoord moeten worden gegeven en dat een yogadocent ruime kennis van zaken heeft, juist ook als het gaat om belangrijke vakken als yogafilosofie, anatomie, fysiologie en didaktiek. Om meer belangstellenden de mogelijkheid te geven les te geven in yoga, bieden onze aangesloten opleidingsinstituten nu ook een verkorte opleiding tot yoga-instructeur.”

 

Yoga-instructeur 200 uur

 

De toetsingscommissie van de VYN houdt zich bezig met de kwaliteit van VYN geregistreerde yoga-opleidingen. Voorzitter en commissielid Marjolein Kwaasteniet: “In deze verkorte opleiding gaan we vooral in op de basisprincipes en opbouw van asana’s zodat je deze correct en verantwoord kunt overbrengen aan cursisten. Ook besteden we veel tijd en aandacht aan pranayama. Deze ademtechnieken en de effecten daarvan zijn van grote invloed op lichaam en geest. Samen met vakken als filosofie, psychologie en didactiek vormt dit een stevige basis. De scholing is vooral praktisch ingericht: 60% bestaat uit het opbouwen van de eigen yogaervaring. De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen en bij goed gevolg ontvang je een erkend 200-uurs certificaat: ‘Yoga-instructeur’.” 

 

Keurmerk

 

Met het certificaat ‘Yoga-instructeur’ mag je het kwaliteitsmerk VYN 200 voeren. Ga je door met de opleiding? Dan ontvang je na de volledige opleiding van 500 uur het keurmerk VYN 500. Dat maakt je tot allround yogadocent. Gerreke van den Bosch: “Wij weten dat voor veel cursisten het logo van de VYN leidend is.  VYN-yogadocenten beschikken namelijk over gedegen kennis en een goed netwerk van deskundigen die ondersteunen, adviseren en hun belangen behartigen. Als je een opleiding bij een van de VYN aangesloten instellingen volgt, word je automatisch lid en profiteer je onder andere van een goede verzekering, een netwerk en een klachtencommissie. Dát is wat je wilt als cursist maar ook als yogadocent. De VYN is onlosmakelijk verbonden met het yogalandschap in Nederland. Als vereniging ontplooien we diverse activiteiten om verandering en vernieuwing te bewerkstelligen. Onze kennis en kunde willen we met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom zorgen wij ook voor goede bijscholingen en contactmomenten met collega’s, want yogadocent zijn is een solitair beroep.”

 

Info en aanmelden

 

Belangstelling om yoga-instructeur of -docent en daarmee VYN-lid te worden? Lees verder op Yogadocent of Yoga-instructeur worden

Log in

Hier is de login plek waar jij als erkend yogadocent en lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt inloggen voor extra informatie en het bijwerken van je bijscholingspunten, je gegevens in de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl en meer.

Staan je gegevens juist in het www.ikzoekeenyogadocent.nl zoekportal? Zo niet, log in en pas je gegevens aan. Check hier hoe je gevonden wordt.

Lukt inloggen niet, mail dan naar ledenadministratie@yoganederland.nl

Ik wil een nieuw wachtwoord

Inloggen is helaas op dit moment nog niet mogelijk.