Yogadocenten hangen mat aan de wilgen
“Binnenkort zullen velen geen yogalessen meer kunnen volgen”
Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), ziet dat een groot aantal zelfstandig yogadocenten stopt met hun praktijk. Door de coronamaatregelen kunnen zij het financieel niet meer bolwerken deze voort te zetten. Yoga is populair. Ruim 12% van de Nederlanders beoefent yoga maar het aanbod van lessen door beroepsyogadocenten neemt af.
Inmiddels in de pers:
Yogadocenten wringen zich in bochten: 'Geen tegemoetkoming door idioot rekenmodel'(RTV Noord)
Noodkreet Tweede Kamer
De beroepsvereniging stuurde vorige week wederom een noodkreet aan Tweede Kamerleden. Voorzitter Gerreke van den Bosch: “Met regelmaat trokken we aan de bel bij politiek Den Haag voor een oplossing. Op 18 mei 2021 overhandigden we zelfs een petitie aan een delegatie van de Tweede Kamer. Helaas kreeg het geen gevolg. Al sinds de start van de pandemie ervaren professionele docenten een terugloop van cursisten vanwege de coronamaatregelen. Met de komst van de avond-lockdown op 28 november, is dit opgelopen tot 75% omdat yogalessen veelal ‘s avonds plaatsvinden. Als zzp’ers komen wij niet in aanmerking voor een tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid. Er moet echt verandering komen in dit beleid.”
“Na 15 jaar yogales geven, moet ik nu stoppen”
De VYN riep yogadocenten deze week op hun ervaringen te delen en is overstelpt met schrijnende verhalen. Alle docenten bleken de afgelopen anderhalf jaar creatief in oplossingen bedenken om zo toch yoga te kunnen blijven geven. Ze boden lessen buiten aan, schriftelijk of online en schoven met lesuren. Het merendeel van de cursisten miste echter het fysieke contact en de verbinding. Sinds de avond-lockdown ondervinden docenten dat de meeste cursisten alleen ’s avonds lessen kunnen volgen omdat ze overdag werken. “Ze kunnen niet meer komen. Dit betekent voor mij dat ik geen inkomsten meer heb. Aanspraak maken op een overbruggingsregeling zit er niet meer in en ik wil niet in de bijstand. Financieel kan ik het gewoon niet meer opbrengen. Mijn spaargeld is op. Met veel pijn in mijn hart ben ik genoodzaakt om na 15 jaar mijn yogapraktijk te stoppen en een baan in dienstverband te zoeken. Het zuurst vind ik dit voor mijn cursisten die veel baat hebben bij mijn yogalessen”, luidt een reactie van een docent.
Kabinet moet beter voor zzp’ers zorgen
Volgens de verenigde yogadocenten zou het billijk zijn als het kabinet verantwoording zou nemen voor de financiële gevolgen van de maatregelen voor 1,6 miljoen zzp'ers in Nederland. De TOZO 1 zou heringevoerd moeten worden, zonder partnertoets of een TVL-regeling zonder drempelwaarde en eis van een apart bedrijfsadres of een andere vorm van compensatie voor gederfde inkomsten. De VYN voelt zich gesteund door de VZN (Vereniging Zelfstandigen Nederland) die het kabinet oproept beter voor ZZP’ers te zorgen. In het onderzoek dat de onlinebank Knab uitvoerde onder 500 zzp’ers zegt 36% minder te verdienen door de coronamaatregelen. 13% komt hierdoor onder het sociaal minimum van 1078 euro uit. Van de zzp’ers die nu minder omzet draaien, overweegt 34 procent te stoppen.
“We zijn geen hobbyisten”
Yogadocenten bij de VYN aangesloten, hebben allen een 4-jarige opleiding gevolgd op hbo-niveau. “We krijgen de indruk dat wij niet serieus worden genomen. We zijn geen hobbyisten. Wij hebben bewust gekozen voor dit beroep dat wij nu bijna niet meer kunnen uitvoeren. Onze toekomst hangt aan een zijden draadje,” concludeert van den Bosch, “door het verdwijnen van onze praktijken zal het voor veel yoga-beoefenaars lastig worden om yogalessen met kwaliteit te volgen.”
Voor meer informatie: Gerreke van den Bosch